Fravalg af revision

Fravalg af revision er en mulighed for mindre virksomheder. Selvom du fravælger revision, skal du stadig indsende årsrapport. Er det aktuelt for din virksomhed at fravælge revision? Og betyder det samtidig fravalg af revisor? Læs mere på siden her.

Ved fravalg af revision skal din virksomheds årsrapport fortsat indsendes. Det kan måske få dig til at overveje, hvorfor du så skulle fravælge revision. Og har du helt styr på, hvordan selve fravalgsmuligheden fungerer i praksis?

Er du stadig i tvivl om detaljerne, så læs videre på siden her, hvor vi gennemgår hovedtrækkene ved fravalg af revision – inklusiv hvilke krav, der er gældende.

Hvilke virksomheder kan fravælge revision?

Der er krav om årsregnskab, når der er begrænset hæftelse i regnskabet. Det betyder altså, at kravet om årsregnskab gælder ved ApS og A/S selskaber. Skal du lave et årsregnskab, skal du også indsende en årsrapport.

Kravet om revision kan til gengæld omgås. Din virksomhed skal blot kunne opfylde en række betingelser, som primært gælder SMV’er.

Er fravalg af revision det samme som fravalg af revisor?

Nej, fravalg af revision og fravalg af revisor er ikke det samme. Selvom du fravælger revision, kan du sagtens bruge en revisor til at opstille årsregnskabet. Hos Høgsbro+ kan vi også sagtens hjælpe med både udfærdigelse og indberetning din virksomheds årsregnskab.

Hvornår skal jeg fravælge revision?

Fravalget af revision er noget, der sker med fremadrettet virkning. Det er derfor ikke muligt at fravælge revision for det igangværende regnskabsår. Det er altså noget, der er aktuelt for din virksomheds fremtidige regnskabsperioder.

Hvis din virksomhed overskrider en balancesum på 50 mio. kr. to regnskabsår i træk på balancetidspunktet, kan du ikke fravælge revision (gælder for regnskabsår, som begynder den 1. januar 2023 eller senere).

Det gælder altså uanset, om virksomheden opfylder de øvrige størrelsesgrænser for fravalg af revision. Virksomheden bliver desuden revisionspligtig allerede fra det andet år, størrelsesgrænserne overskrides.

Skal du bruge hjælp til at komme godt i gang med at fravælge revision? Kontakt os her >

Hvordan fravælger jeg revision?

Ønsker du at fravælge revision fremover, skal du først sikre, at din virksomhed overholder kravene for fravalg af revision. Det drejer sig om et par meget simple begrænsninger, du skal kunne overholde, så det er forholdsvis hurtigt at finde ud af.

Du kan fravælge revision fremover, hvis du to regnskabsår i træk ikke overskrider 2 ud af følgende 3 grænsestørrelser på balancedagen:

  • En balancesum på 4 mio. kr.
  • En nettoomsætning på 8 mio. kr.
  • Et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede på 12 i løbet af regnskabsåret.

Fravalget af revision skal ske ved en generalforsamling og er som sagt med fremadrettet virkning.

Må en nystiftet virksomhed fravælge revision?

Ja. Din nystiftede virksomhed kan fra første år – eller ved stiftelsen – fravælge revision. Naturligvis stadig såfremt din virksomhed ikke overskrider to af de tre grænsestørrelser nævnt herover.

Skulle din virksomhed efterfølgende overskride 2 af de 3 grænsestørrelser, skal årsrapporten alligevel revideres. Det er dog næppe noget, der vil vække bekymring, da det jo betyder, din virksomhed klarer sig bedre end forventet.

Få hjælp til fravalget af revision samt årsrapporten

Når virksomheden regnskabsår skal opsummeres, sker det først via jeres årsafslutning. Denne årsafslutning bliver til virksomhedens årsregnskab, så detaljerne skal være på plads. Høgsbro+ kan hjælpe dig med at få styr på alle detaljer i din virksomheds årsafslutning og årsrapport, ligesom vi kan rådgive omkring muligheder, du måske ikke er bekendt med.

Skal du bruge hjælp til at afslutte regnskabsåret korrekt. Eller har du spørgsmål omkring fravalg af revision? Kontakt os i dag og få en uforpligtende samtale med en af vores eksperter.