Antikorruptionspolitik

SENEST OPDATERET D. 06.04.2024

Introduktion

Dette dokument redegør for de retningslinjer, som medarbejdere i Høgsbro+ (herefter benævnt Virksomheden) skal følge i det daglige arbejde.

Arbejdet med antikorruption er en del af Virksomhedens arbejde med CSR og forpligter alle dens medarbejdere, samarbejdspartnere, eksterne konsulenter og andre, der kan sidestilles hermed, til at bekæmpe korruption i alle dens former.

Retningslinjerne skal ses som et værktøj og en udmøntning af allerede gældende principper og måder at arbejde på.

Nultolerance overfor korruption

Høgsbro+ er fast besluttet på at opretholde de højeste standarder for integritet og arbejdsetik blandt medarbejderne på tværs af fagområder, samt at sikre en forsvarlig forvaltning af midler. Derfor har Høgsbro+ en nultolerance politik overfor korruption i alle dens former. Handlinger i strid med anti-korruptionspolitikken vil således kunne medføre ansættelsesretlige konsekvenser.

Denne anti-korruptionspolitik og dens adfærdskodeks gælder for alle medarbejdere i Høgsbro+.

Politikkens formål er at sikre og understøtte en adfærd og en arbejdsetik, som er karakteriseret ved den højeste standard for personlig og organisatorisk integritet både internt og eksternt i mødet med de mange forskellige partnere.

Anti-korruptionspolitikken giver vejledning i, hvordan medarbejderne skal reagere i mødet med korruption og korrupt adfærd, og udstikker samtidigt overordnede retningslinjer for det videre arbejde med at forebygge korruption.

Hvad er korruption?

Korruption er defineret som misbrug af betroet magt for egen vindings skyld.

Korruption dækker derved over en række strafbare handlinger som bestikkelse, bedrageri, underslæb og nepotisme. Handlinger, der krænker alle, hvis liv, livsførelse og velstand er afhængig af Virksomhedens integritet.

Denne definition stemmer overens med korruptionskonceptet i straffeloven og i de internationale anti-korruptionskonventioner, herunder FN’s konvention mod korruption, og dækker såvel modtagelse som afgivelse af bestikkelse og andre former for aktiv eller passiv korrupt adfærd.

Korruption kendes bedst som bestikkelse, bedrageri, underslæb eller afpresning.
Men korruption behøver ikke nødvendigvis at involvere, at penge skifter hænder; den kan også omfatte udførelsen af tjenester for at vinde fordele såsom positiv særbehandling, særlig beskyttelse, ekstra service eller kortere sagsbehandlingstid.

Alle medarbejdere i Høgsbro+ skal respektere og fremme principperne i nedenstående adfærdskodeks.

Retningslinjer

Bestikkelse som defineret i afsnit to efterlader sjældent tvivl om, at der er tale om korruption. Men der kan i det daglige arbejde være gråzoner, hvor medarbejdere er i tvivl om, hvad der er det  rigtige at gøre.

Derfor er nedenstående punkter udvalgt som særligt relevante at give retningslinjer for til ansatte og andre, som måtte agere på vegne af Høgsbro+.

Interessekonflikter

Vi vil undgå konflikter – reelle eller potentielle – mellem vores personlige interesser og Høgsbro+ interesser.

Interessekonflikter opstår i situationer, hvor en medarbejder har en privat interesse, som potentielt kan påvirke eller forekomme at påvirke den upartiske og objektive udførelse af hans eller hendes officielle pligter. Private interesser omfatter fordele til en selv eller til ens familie, pårørende, venner og personer eller organisationer, til hvilke man har eller har haft erhvervsmæssig eller politisk tilknytning. Står en medarbejder over for en potentiel eller aktuel interessekonflikt, er medarbejderen forpligtet til straks at informere sin overordnede.

Bestikkelse

Vi vil ikke give eller acceptere nogen form for bestikkelse.

Bestikkelse er at tilbyde, give, love (aktiv bestikkelse), modtage, opfordre eller acceptere (passiv bestikkelse) noget af værdi med det formål at påvirke udførelsen af handlinger i varetagelsen af offentlige og lovpligtige opgaver. Bestikkelse er strafbart i Danmark.

Afpresning

Vi vil ikke med private formål søge at påvirke personer eller organer ved at bruge magt eller trusler.

Afpresning forekommer, når der ulovligt forlanges eller modtages penge eller ejendom gennem brug af intimidering. Afpresning kan omfatte trusler om fysisk eller materiel skade, trusler om at beskylde en person for en forbrydelse/ulovlighed, eller trusler om at afsløre pinagtige informationer. Afpresning er strafbart i Danmark.

Bedrageri

Vi vil ikke bruge vildledning, snyd eller tillidsbrud for at opnå en uretfærdig eller uærlig fordel.

Bedrageri er brug af vildledning med henblik på at opnå en fordel (finansiel eller anden fordel), at undgå en forpligtelse eller at være skyld i en andens tab. Dette involverer at være forsætlig uærlig, vildledende, eller svigefuld, at svindle eller agere under falske påskud. Bedrageri er strafbart i Danmark. Medarbejdere er forpligtet til at underrette deres overordnede om ethvert bevis på og enhver begrundet mistanke om brud på reglerne.

Underslæb

Vi vil ikke uretmæssigt tilegne os eller på anden vis misbruge ejendom eller midler, som er os betroet.

Underslæb er den uretmæssige tilegnelse eller misbrug af ejendom eller midler, som man lovligt er i besiddelse. Underslæb er strafbart i Danmark.

Gaver

Vi vil ikke, direkte eller indirekte, give, anmode om eller modtage gaver eller andre fordele, der kan opfattes som et forsøg på at påvirke udførelsen af vores arbejdsopgaver eller dømmekraft. Medarbejderne vil fortsat kunne acceptere almindelig gæstfrihed og mindre gaver.

Korruption i forbindelse med gaver dækker over tilfælde, hvor en gave eller et andet finansielt gode bliver tilbudt, givet, anmodet om, eller modtaget mod en forventning om at få en tjeneste til gengæld. Gaver og gæstfrihed kan i sig selv være udtryk for korrupt adfærd, der kan blive brugt som middel til at fremme korruption, eller det kan blive opfattet af andre som korruption.

Gaver kan omfatte kontanter eller aktiver givet som gaver og politiske eller velgørenhedsdonationer. Gæstfrihed kan som eksempel omfatte måltider, hotelovernatninger, fly, underholdnings- eller sportsbegivenheder.

Medarbejdere må som det klare udgangspunkt ikke modtage gaver eller andre fordele fra borgere eller virksomheder, som tilbydes i kraft af ansættelsen i Høgsbro+. Dog kan mindre gaver accepteres.

Indberetning af korruption

Vi vil rapportere ethvert bevis på eller enhver begrundet mistanke om brud på denne adfærdskodeks.

Nultolerance over for korruption medfører, at enhver medarbejder, der får mistanke eller viden om specifikke korruptionssager, som involverer andre medarbejdere, forretningspartnere og andre, som Høgsbro+ samarbejder med, er forpligtet til straks at underrette sin overordnede direkte.

Ved mistanke eller viden om specifikke korruptionssager som f.eks. bestikkelse tages beslutningen om at underrette danske eller udenlandske myndigheder, herunder muligheden for at anmelde sagen til politiet, af Høgsbro+ med udgangspunkt i de oplysninger, som er modtaget.

Nepotisme og favorisering

Vi vil ikke favorisere vores venner, familie eller andre tætte relationer i forbindelse med ansættelse,
indkøb, levering af bistand, konsulære tjenester eller andre situationer.

Nepotisme er favorisering af familie eller venner uden at skele til deres kompetencer. Familie og venner bliver behandlet fordelagtigt på grund af de tætte personlige relationer frem for en professional og objektiv vurdering af deres evner og egenskaber.

Politiske donationer

Vi giver ingen former for politiske donationer.

Det er Høgsbro+ holdning, at politiske donationer ikke må gives direkte eller indirekte som forsøg på at påvirke en politisk proces til egen fordel. Høgsbro+ giver derfor ikke nogen form for politiske donationer.

Sponsorater

Vi giver udelukkende mindre sponsorater, som ikke har noget kommercielt formål. Alle bidrag gives i fuld åbenhed.

Mindre bidrag til velgørende formål og eller mindre sponsorater ses hos Høgsbro+ som en naturlig del af at være en ansvarlig virksomhed. Fælles for vores sponsorater er dog, at de gives i fuld åbenhed og udelukkende til velgørende formål, som ikke har noget kommercielt formål. Vores bidrag er også normalt direkte relateret til Høgsbro+ forretningsaktiviteter.

Gaver, middage og repræsentation

Gaver, middage og arrangementer må kun gives og modtages i en form og et omfang, som ikke er med
til at påvirke nogen beslutningsproces, og de skal altid accepteres på virksomhedens vegne og tage
udgangspunkt i en forretningsmæssig relation.

Herudover skal der være tale om rimelige beløb set i forhold til forretningsrelationens art.

For at undgå tvivlstilfælde har Høgsbro+ fastsat et vejledende beløb på 1.200 kr. pr. person for middage og 600 kr. for gaver. Væsentlig afvigelse fra disse beløbsgrænser kan kun ske efter forudgående aftale med nærmeste leder.

Der kan aldrig blive tale om at give eller modtage ekstravagante gaver, middage, eller arrangementer. Herudover vil pengegaver til eller fra en leverandør eller anden interessent aldrig være passende.

Smøringspenge (facilitation payments)

Hvis en sådan betaling ikke med rimelighed kan undgås, skal nærmeste
leder informeres på forhånd, beløbet skal holdes så lavt som muligt

Smøringspenge er en form for bestikkelse, som handler om at fremme en adfærd hos en per- son. Smøringspenge er forbudt i de fleste lande, men benyttes ofte i udviklingslande, hvor det tit er lavtlønnede offentligt ansatte, som forlanger en lille sum penge for at fremskynde eller sikre, at en rutinetjeneste udføres – en tjeneste som ellers ikke er forbundet med udgifter eller alle- rede er betalt via anden vej.

Betaling af smøringspenge er ikke i strid med den danske straffelov, hvis betalingen foregår i udlandet, hvor det er normal kutyme at betale smøringspenge. Men i kraft af Høgsbro+ nul- tolerance politik i henhold til korruption, har selskabet også en nultolerance over for smøringspenge.

Høgsbro+ opererer primært i DK, hvor det ikke er kutyme at bruge smøringspenge. Hvis en ansat undtagelsesvist skulle stå i en situation, hvor en sådan betaling ikke med rimelighed kan undgås, skal nærmeste leder informeres på forhånd, beløbet skal holdes så lavt som muligt, og der skal føres en registrering af betalingen. Høgsbro+ vil efterfølgende benytte alle rimelige midler for, at en tilsvarende situation ikke skal opstå i fremtiden.

Interessekonflikter

Som ansat har man pligt til at sikre, at egne personlige økonomiske interesser ikke er i strid med rollen som medarbejder og virksomhedens interesser i det hele taget.

Hvis en ansat kommer i en situation, hvor den ansatte selv, et familiemedlem, eller en nær ven har en betydelig økonomisk interesse, som er i modstrid med Høgsbro+ interesser, har den ansatte pligt til at informere sin nærmeste leder herom.

Efterlevelse af politik

Det er altafgørende for selskabets arbejde med antikorruption, at man som ansat reagerer, hvis man får kendskab til eller begrundet mistanke om uregelmæssigheder i forhold til efterlevelsen af nærværende politik eller i det hele taget adfærd i modstrid med koncernens interesser.

I sådanne tilfælde skal man som ansat henvende sig til sin nærmeste leder, alternativt en anden person, som man har tillid til.

Virksomhedens whistleblowerordning kan også benyttes til dette formål, hvis medarbejderen foretrækker en 100% uvildig sagsbehandling.